Home Merken Opium

Opium

Door Slim Abid
opium speed pedelecs

Opium Speed Pedelecs

 • Opgericht: 2019
 • Land: Zwitserland (Onderdeel van Revolt Zycling AG)
 • Assortiment: Speed pedelecs
 • Prijssegment: Hogere prijssegment
 • Reputatie: Innovatief merk met focus op kwaliteit en technologie, gericht op premium segment. Erkend voor het gebruik van hoogwaardige componenten en ontwerp.
 • Uitstraling: Modern en strak design, met aandacht voor detail en gebruik van hoogwaardige materialen. Ontworpen door gerenommeerde ontwerper Torgny Fjeldskaar, wat bijdraagt aan een uniek en functioneel ontwerp.
 • Algemene kwaliteit: Zeer hoog, met gebruik van top-tier componenten zoals Magura remsystemen, Pinion versnellingsnaven, en FIT technologie.
 • Levensduur: Nog jong merk, maar tot nu toe zijn er weinig klachten over de lange termijn prestaties. De kwaliteit van de gebruikte materialen en de bouw beloven een lange levensduur.
 • Klantendienst: Goed, met ondersteuning via dealers en directe contactopties.
 • Dienst na verkoop: Goed, met mogelijkheden voor service en reparatie via geautoriseerde dealers en ondersteuning van de fabrikant.

Wie of wat is Opium fietsen?

Opium is een merk dat zich specialiseert in de productie van speed pedelecs, oftewel snelle elektrische fietsen. Het merk valt onder Revolt Zycling AG en is ontstaan vanuit een eerdere fiets van MTB Cycletech. Opium streeft ernaar hoogwaardige, duurzame en innovatieve e-bikes te ontwikkelen die zowel geschikt zijn voor dagelijks woon-werkverkeer als langeafstandstochten. De naam Opium wordt geassocieerd met betrouwbare prestaties en een modern design, ontwikkeld door de gerenommeerde ontwerper Torgny Fjeldskaar, die eerder heeft gewerkt met merken als BMC, Cannondale en BMW​​.

Wat maakt een Opium goed?

Opium onderscheidt zich door het gebruik van hoogwaardige componenten en innovatieve technologieën. Zo zijn de fietsen uitgerust met krachtige achterwielmotoren, hoge-capaciteit batterijen en geavanceerde remsystemen. De integratie van FIT (FLYER Intelligent Technology) zorgt voor een soepele en responsieve rijervaring. De Pinion versnellingsnaven en Gates Carbon riemaandrijving dragen bij aan een onderhoudsarm en betrouwbaar rijgedrag​.

Aan de andere kant kunnen de hoge prijs en het gewicht van de fietsen voor sommige gebruikers nadelen zijn. De accu’s zijn niet door de gebruiker uitneembaar, wat betekent dat de fiets alleen in zijn geheel kan worden opgeladen, wat lastig kan zijn in koude klimaten. Daarnaast is het gewicht van de fietsen, rond de 37 kilogram, een punt van aandacht voor gebruikers die de fiets bijvoorbeeld op een fietsendrager willen vervoeren​​.

Opium wil uitblinken in de combinatie van design, prestaties en technologie. De fietsen zijn ontworpen met oog voor detail, gebruikmakend van hoogwaardige componenten zoals Magura remsystemen en Pinion versnellingsnaven. De geavanceerde motoren en grote batterijcapaciteiten maken de fietsen geschikt voor lange afstanden en intensief gebruik. Opium richt zich op het hogere prijssegment, met modellen die beginnen rond de €8.500 en oplopen tot ongeveer €12.000 voor de topmodellen met extra opties zoals range extenders​​.

Concurrenten van Opium speed pedelecs

De directe concurrenten van Opium zijn onder andere de Stromer ST3 en de Stromer ST7, met name vanwege het vergelijkbare ontwerp en de specificaties. Beide merken delen een Zwitserse achtergrond en leggen een sterke nadruk op geïntegreerde technologie en hoogwaardige prestaties. Opium onderscheidt zich door de mogelijkheid om de accucapaciteit aanzienlijk te verhogen en door meer aanpassingsopties aan te bieden dan de Stromer modellen

De Model L positioneert zich in een interessante niche met zijn lage instapontwerp, vergelijkbaar met bepaalde modellen van concurrenten zoals Klever, Ellio, en Flyer, maar onderscheidt zich door zijn technische specificaties en aanpassingsopties. Het biedt een vergelijkbare ervaring met de kwaliteit van zijn zustermodellen, maar met een focus op gebruiksgemak en toegankelijkheid​.

Opium heeft met zijn diverse aanbod aan speed pedelecs een unieke plaats ingenomen binnen de markt. Van de sportieve en hoogwaardige Model S, tot de toegankelijke Model L met een lage instap, biedt Opium voor elk type gebruiker wat wils. De combinatie van krachtige motoren, ruime accucapaciteit, en de mogelijkheid tot personalisatie in termen van kleur en uitrusting maken deze fietsen een aantrekkelijke keuze voor zowel de sportieve fietser als de dagelijkse commuter die zoekt naar comfort en prestatie.

Opium speed pedelecs lineup van 2024

Model S – Het Vlaggenschip van Technologie en Prestatie

Als het vlaggenschip van Opium, biedt de Model S een combinatie van technologie, prestatie en design. Uitgerust met een 950W motor en een accucapaciteit van 1.400Wh, zet de Model S de standaard voor wat mogelijk is op het gebied van snelheid en bereik in de wereld van speed pedelecs. Met een geavanceerde aandrijflijn, inclusief Pinion versnellingen en Gates riemaandrijving, biedt het soepelheid in schakelen en onderhoudsgemak​.

Gezien de positie van de Model S als het premiumaanbod van Opium, weerspiegelt de prijsstelling zijn superieure kenmerken en mogelijkheden. Gebruikers kunnen een breed scala aan personalisatie- en upgrade-opties verwachten, waaronder geavanceerde ABS-systemen, meerdere displayconfiguraties via het FIT-systeem, en een rijke selectie aan kleuren en afwerkingen. Uiteraard ook zeer duur, de S serie is een vlaggenschip, je betaald een premium prijs van 10 tot 12 duizend euro​.

Model T – Toegankelijkheid en Prestatie

De Opium Model T volgt kort na de lancering van de Model S als een toegankelijkere optie, maar behoudt veel van de hoogwaardige kenmerken die de Model S karakteriseren. Met een focus op het aanbieden van een vergelijkbare rijervaring tegen een lager prijspunt, biedt de Model T een compromis tussen kosten en prestatie.

De Model T is gepositioneerd als een middenklasse optie binnen de Opium-lijn, gericht op het bieden van waarde zonder compromissen op het gebied van kwaliteit en prestaties.

Model L – Gericht op Comfort en Toegankelijkheid

De Model L, met een lage opstap in het kader, richt zich naar vrouwelijke speed pedelecers. De L serie en T serie zijn zo goed als identiek, met uitzondering van deze lage opstap. Een instapmodel binnen het gamma van Opium, maar met 8000 euro nog steeds duur.

De Model L beperkt zich tot een Pinion C1.9 versnellingshub met negen versnellingen en mist de optie voor een grotere batterij of ABS, maar behoudt dezelfde kwaliteit van remschijven en transmissie via een carbon belt van Gates​.

Beschikbaar in framematen S/M en M/L, en in kleuren zoals Aquatic Green, Rosé, en Violet​​.

Geschiedenis van Opium speed pedelecs

Opium werd opgericht in 2019 en valt onder Revolt Zycling AG. Het merk ontstond vanuit een eerdere fiets van MTB Cycletech en richt zich op het bieden van hoogwaardige, duurzame elektrische fietsen voor zowel dagelijks woon-werkverkeer als langeafstandstochten.

De ontwerpfilosofie van Opium is sterk beïnvloed door de gerenommeerde ontwerper Torgny Fjeldskaar, die eerder heeft gewerkt met prestigieuze merken zoals BMC, Cannondale en BMW. Dit heeft geleid tot een strak, modern design dat gekenmerkt wordt door een functionele en esthetische benadering​​.

In 2022 introduceerde Opium zijn eerste modellen, waaronder de Opium 6 LR en Opium 4, die direct indruk maakten met hun innovatieve technologieën en hoogwaardige componenten. Meteen was hier veel commotie rond, ze leken sterk op de Stromer speed pedelecs en hier kwamen problemen van die nu pas opgelost zijn.

In 2023 werd het assortiment verder uitgebreid, en kregen de fietsen een andere naam, met onder andere de L-Serie en de T-Serie, die werden gepresenteerd op de Velofollies fietsbeurs​​.

Opium heeft snel naam gemaakt in de speed pedelec markt dankzij de combinatie van krachtige motoren, grote accucapaciteiten, en geavanceerde veiligheidsfuncties zoals Magura MCI remsystemen en Blubrake ABS. De fietsen zijn uitgerust met de FIT (FLYER Intelligent Technology) software, wat bijdraagt aan een soepele en responsieve rijervaring​​.

Opium tijdslijn (in bulletpoints from start to 2023)

 • 2019: Opium wordt geïntroduceerd als een merk onder Revolt Zycling AG.
 • 2020: Eerste modellen worden ontwikkeld, waaronder de Opium 6 LR en Opium 4.
 • 2021: Samenwerking met ontwerper Torgny Fjeldskaar voor verdere ontwikkeling van het design.
 • 2022: Officiële lancering van de Opium speed pedelecs, beschikbaar in verschillende kleuren en specificaties​ (ebike24.com)​.
 • 2023: Uitbreiding van het modelassortiment met onder andere de S-Series en T-Series. Eerste presentatie op de Velofollies fietsbeurs​ (Speed Pedelec Review)​.

News of Opium in 2024 (press releases)

In 2024 zal Opium naar verwachting nieuwe modellen en updates presenteren tijdens de Velofollies fietsbeurs in januari. Het merk breidt zijn assortiment uit met een derde model en introduceert nieuwe accucapaciteiten en opties voor verdere personalisatie van de fietsen. Daarnaast blijven ze innoveren met technologie zoals de Blubrake ABS en de nieuwste FIT software

Garantievoorwaarden Opium speed pedelecs

Opium biedt een uitgebreide lijst van servicepunten en dealers verspreid over verschillende regio’s, waaronder België, Duitsland, Zwitserland, en Nederland. Deze locaties bieden ondersteuning en services voor Opium speed pedelecs. Elk van deze servicepunten biedt contactgegevens zoals telefoonnummers en e-mailadressen voor directe ondersteuning​. Bezoek de OPIUM website​.

In de EU, moeten alle nieuwe goederen met een garantie van minimaal twee jaar komen. Deze garantie dekt gebreken die al aanwezig waren op het moment van levering, ook al worden deze pas later zichtbaar. Voor meer informatie kun je de officiële Opium website bezoeken of contact opnemen via hun e-mail info@rideopium.com of telefoon +32 23 77 83 89.