Home Elektrische bakfiets De 6 grootste voordelen van bakfietsen

De 6 grootste voordelen van bakfietsen

Met een elektrische bakfiets doe je gewoon goed. Sneller, plezanter en minder duur

Door Slim Abid
Gepubliceerd: Laatste update

Bakfietsen zijn cargofietsen. De bakfiets is een Long John ontwerp met een bak om de cargo in te plaatsen. Ze zijn populair en, verstaanbaar, ze bieden heel wat voordelen. Tegenwoordig zijn bakfietsen en andere cargofietsen de beste alternatieven voor de wagen.

In dit artikel lijsten we alle voordelen van de elektrische bakfiets op. Onthoud wel dat er ander wetten en regels gelden voor elektrische bakfietsen.

regels en verplichtingen voor bakfietsen belgie

Handige bak voor families, particulieren, bedrijven of de hond

Cargofietsen, of specifieker elektrische bakfietsen, zijn tegenwoordig zeer populair. Ze zijn een perfecte oplossing voor (beperkte) dagdagelijkse trajecten. Met de druk op vervuiling en de torenhoge benzine prijzen worden ze steeds meer het perfecte alternatief voor de wagen. Daarnaast bieden ze ook heel wat voordelen voor heel wat situaties:

  • Polyvalent gebruik, alternatief voor de auto
  • Je vervuilt minder
  • Het kost minder aan benzine of energie
  • Je sport en beweegt, zelf met elektrische ondersteuning
  • Soms, zeker in steden, zeker met de spits, ben je sneller op je locatie
  • Makkelijker traject
de voordelen van de elektrische bakfiets

Polyvalent gebruik

Een bakfiets is dan wel een fiets maar je kan er veel meer mee doen dan gewoon fietsen. De fiets dient minder om te fietsen, en meer om cargo te vervoeren. Vandaar dat bakfietsen onder de categorie cargofietsen valt.

Boodschappen, kinderen, de hond, de voetbalzak of een mix van alles. De bakfiets is populair door zijn polyvalent gebruik. Onderzoek toont aan dat tot 80% van alle privévervoer vervangen kan worden met een cargofiets. Nu je al je spullen mee kan nemen wordt het echt een alternatief voor de wagen.

Bakfiets goedkoper in verbruik

Minder vervuilen en betalen, in aankoop en verbruik

Spreekt voor zich, als je geen auto neemt vervuil je minder. Geen benzine is beter voor onze lucht, maar ook voor de portefeuille. Uiteraard kost elektriciteit ook geld en is hier ook vervuiling. Toch is deze lager dan het verbranden van brandstof.

Heb je zonnepanelen of verwek je je eigen elektriciteit dan is het opladen nog goedkoper.

Dit is ook waar voor elektrische wagens, al is de aankoopprijs heel wat hoger. Een elektrische cargofiets is een goedkoop alternatief voor de wagen. Al is het natuurlijk wel minder aangenaam in de volle regen.

Sport en beweging

Altijd zitten is niet goed. Meer beweging is bijna altijd goed.

Vaak hebben we geen tijd om te sporten. Maar als beweging deel wordt van je dagelijkse routine dan moet dit misschien ook niet. Daarbij is fietsen een uitstekende manier van bewegen.

urban arrow elektrische bakfiets in brussel

Korter traject, sneller naar je bestemming

Buiten de stad of centrum valt het vaak nog goed mee, maar files maken deel uit van het dagelijkse leven. Stilstaande auto’s langs alle kanten. Verstopte kruispunten en stapvoets rijden. Met een bakfiets kan je meestal op het fietspad rijden. Rij je op de baan dan kan je de auto’s gewoon voorbijrijden.

In de steden zien we ook heel wat éénrichtingsstraten. Voor fietsers geldt verkeer in beide richtingen. Zo zijn er heel wat shortcuts die je met de elektrische bakfiets kan nemen, een groot voordeel. Denk daarbij ook aan autoloze stadscentra, deze blijven open voor fietsers.

Ook kinderen halen voordelen uit de bakfiets

Ergens zal het wel logisch klinken. Een kind in een bakfiets ziet veel meer dan in de auto. De bakfiets is lager, je kan alles zien. De auto is hoog, en met het hoge portier zie je enkel de blauwe lucht, grijze wolken en de gevels van gebouwen.

Je perspectief is ook helemaal anders in een bakfiets. Het voelt natuurlijker aan. Spijtig genoeg is het wel minder veilig. Al lijkt een wereld vol bakfietsen veiliger dan een wereld vol auto’s.

Niet alleen perspectief, ook evenwicht speelt zich uit als voordeel. Kinderen ervaren meer beweging en hun lichaam moet hierop reageren. Net zoals een kind dat leert fietsen, zie je heel wat vooruitgang in de hersenen.

Gaan we voor een derde voordeel voor kinderen, dan is plezier ook een groot pluspunt. Kinderen vinden de bakfiets gewoon toffer dan de auto. Ze zien meer, zitten korter bij jou. Ze kunnen meegenieten of hun mening delen en vooral roepen naar alles wat ze zien.

Uiteraard moet je nog een bakfiets uitkiezen dat bij jouw gebruik past. Heb je kinderen? Heb je een hond? Ga je boodschappen doen? Is het je enige vervoer, of eerder in de plaats van een tweede wagen? Ook de trajecten en je cargo zijn van belang.

De zoektocht naar de juiste elektrische bakfiets begint bij het beantwoorden van deze vragen. Onze vergelijking van de beste bakfietsen kan je hier lezen.

Twijfel je nog aan een laadvlak of een echte bak dan kan je ook een oogje houden op de beschikbare Long John cargofietsen. Soms een zeer waardig en polyvalent alternatief.

Ook interessant