Home Uncategorized Studie: Eens Bakfiets, Minder Autoliefde

Studie: Eens Bakfiets, Minder Autoliefde

Hoe de bakfiets onze voorkeur naar auto's doet verdwijnen

Door Slim Abid

Wij wisten het al. Niet alleen bakfietsen, elke vorm van fietsen. Het is nu gewoon zalig als je ook voor twee (of meer) kinderen een goede oplossing hebt. Shoutout naar longtail fietsen. Ook mensen zonder kinderen, leven zonder files is heerlijk. Je komt wakker toe, zonder zorgen.

Jij weet het ergens ook wel. De vrijheid die een fiets biedt is ongeëvenaard.

Maar nu, dankzij een recente studie, hebben we het bewijs zwart op wit. Het onderzoek, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Transportation Research Interdisciplinary Perspectives’, werpt een nieuw licht op hoe de introductie van bakfietsen onze relatie met de auto fundamenteel kan veranderen.

Je beslist een bakfiets te kopen

Klinkt als een grote stap? Misschien, maar volgens deze studie is het een stap die velen van ons bereid zijn te maken.

En eenmaal gemaakt, kijken we niet meer terug.

De studie toont aan dat mensen die beginnen met het gebruik van bakfietsen, hun auto’s aanzienlijk minder gaan waarderen. Het is alsof een nieuwe wereld voor ons opengaat, een wereld waarin we dichter bij onze omgeving staan, letterlijk en figuurlijk.

De bakfiets, een vertrouwd gezicht in onze Belgische steden, wordt niet alleen gebruikt voor het vervoeren van kinderen of boodschappen. Het is een symbool van een bewuste keuze voor een gezondere, duurzamere en meer verbonden levensstijl.

Deze studie bevestigt wat velen van ons al lang voelden: zodra we de stap zetten naar een leven met meer fietsen en minder autorijden, verandert ons perspectief radicaal. Mensen met een bakfiets kiezen de bakfiets bewust boven hun auto, het voelt gewoon juister aan.

Maar wat maakt de bakfiets zo speciaal? Is het de frisse lucht, de lichaamsbeweging, of het gevoel van gemeenschap wanneer we langs onze buren fietsen? Het antwoord is ja op al deze vragen. Uiteraard moet het ook een redelijk goede bakfiets zijn om echt te kunnen genieten ipv sporten.

studie rond het gebruik van bakfietsen op geluk

Voor mij persoonlijk is het niet in het verkeer staan. Ik kan goed rijden. Dat denkt iedereen. Maar op de baan is het toch altijd goed opletten. Altijd wakker zijn en gevaren analyseren. Is het file of staan we even stil dan tikt de interne ‘ik ben te laat’ klok verder. Allemaal stress. Fijn zo de dag beginnen.

Met het fietsen is het niet zo. Elk traject binnen de 15 kilometer wordt met de e-longtail gereden. Met één kind, twee kinderen. Ik doe er nooit veel langer over dan de auto. Het grootste voordeel: iedereen komt goedgezind toe op de bestemming. Met file ben ik altijd sneller, in de regen hebben auto’s het voordeel. 

Het fietsen brengt ons ook dichter bij onze omgeving: vrijheid, flexibiliteit en gezonde beweging. Op de fiets aan 25 km/u heb je tijd om rond te kijken. Nieuwe dingen te ontdekken. Naar de kinderen te luisteren die vanalles op onze route opmerken. Het geeft van die ‘life feels good’ momenten.

Dit artikel zal door drie soorten mensen gelezen worden.

  • Mensen die nog voor de keuze staan. Aan hen adviseren we: ga ervoor!
  • Bakfietseigenaars die met een lach en een knikkend hoofd dit stuk doorlezen.
  • En anti-bakfietsers – die nog nooit met een bakfiets hebben gereden, maar stiekem weten dat wat hier staat waar is, ook al doen ze alsof ze bakfietsen verschrikkelijk vinden.

De resultaten van de studie zijn duidelijk genoeg.

Deelnemers meldden een verminderde afhankelijkheid van hun auto, een toename in fysieke activiteit en een algemeen gevoel van welzijn.

Aan zij die NEE zeggen vraag ik, probeer het eens uit. Je moet je auto niet wegdoen ofzo. Gewoon openstaan voor een bakfiets eens uit te proberen voor enkele kortere trajecten waar de wagen soms nadelig is.

Aan zij die nog twijfelen. Ga er gewoon voor. Lijkt een bakfiets niet praktisch voor jouw trajecten dan is de longtail een antwoord. Fietsen is plezant…. zelf in de regen (de sleutel is je fietsuitrusting).

Ook interessant