Home Merken Focus

Focus

Door Slim Abid
Focus elektrische fietsen

Focus elektrische fietsen

 • Opgericht: 1993
 • Land: Duitsland
 • Assortiment: E-bikes, mountainbikes, racefietsen
 • Prijssegment: Gemiddelde tot hogere prijssegment
 • Reputatie: Bekend om innovatie en kwaliteit, sterke aanwezigheid in de cyclocross en mountainbike disciplines
 • Uitstraling: Technologisch geavanceerde fietsen met een focus op prestaties en duurzaamheid
 • Algemene kwaliteit: Hoog
 • Levensduur: Lange levensduur dankzij hoogwaardige materialen en Duitse ingenieurskunde
 • Klantendienst: Goed
 • Dienst na verkoop: Goed

Wie of wat is Focus ?

Focus Bikes is een Duits fietsmerk opgericht in 1993 door Mike Kluge, een voormalig wereldkampioen cyclocross. Het bedrijf is gevestigd in Stuttgart, Duitsland, en heeft productiefaciliteiten in Cloppenburg. Focus maakt deel uit van de PON groep.

Focus staat bekend om zijn innovatieve benadering van fietstechnologie en zijn toewijding aan kwaliteit en prestatie. Van e-mountainbikes tot racefietsen, het merk richt zich op het leveren van fietsen die zowel amateurs als professionele rijders aanspreken, met een sterke nadruk op geometrie en rijcomfort.

Wat maakt Focus e-fietsen goed of uniek?

De sterkte van Focus Bikes ligt in hun voortdurende streven naar innovatie en kwaliteit. De fietsen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën zoals het F.O.L.D. (Focus Optimized Linkage Design) veersysteem en hoogwaardige motoren van Bosch en Shimano. De fietsen staan bekend om hun uitstekende rijgedrag, stabiliteit en aanpassingsvermogen aan verschillende terreinen..

De unieke verkooppropositie (USP) van Focus Bikes is hun combinatie van geavanceerde technologie, hoogwaardige materialen en zorgvuldig ontworpen geometrie, die samen zorgen voor een superieure rijervaring. Focus Bikes richt zich op de midden- tot hogere prijsklasse, met prijzen die variëren van ongeveer €2.199 voor basismodellen tot meer dan €5.000 voor de geavanceerdere e-mountainbikes.

Focus e-bikes van 2024

Focus e-bikes bevinden zich doorgaans in het midden- tot hogere prijssegment, wat hun geavanceerde technologie en hoge kwaliteit weerspiegelt. De prijzen variëren meestal van ongeveer €2.000 tot €5.500, afhankelijk van het model en de specificaties​.

Focus biedt een breed scala aan e-bikes, waaronder:

 • E-Mountain Bikes: Focus biedt modellen zoals de JAM², THRON², SAM² en JARIFA², die allemaal zijn ontworpen voor trail- en off-road avonturen. Deze fietsen zijn uitgerust met krachtige motoren en duurzame frames, waardoor ze ideaal zijn voor uitdagende terreinen.
 • E-Trekking Bikes: De AVENTURA² is een veelzijdige trekkingfiets die perfect is voor lange afstanden en veelzijdig gebruik. Met functies zoals een bagagedrager, spatborden en een verlichtingssysteem, is deze fiets geschikt voor zowel stadsritten als avontuurlijke reizen.
 • E-City Bikes: De PLANET² is ontworpen voor dagelijks woon-werkverkeer in stedelijke omgevingen. Met praktische functies zoals Bosch ABS en geïntegreerde bagagedrager en spatborden, biedt deze fiets comfort en veiligheid voor dagelijkse ritten.

Focus THRON²:

Deze e-mountainbike is ideaal voor bosritten en lichte trails. Met 130 mm veerweg en een Bosch Performance Line CX e-drive, biedt de THRON² een soepele en krachtige rijervaring. Het model is verkrijgbaar met een aluminium frame en biedt verschillende configuraties om aan diverse rijbehoeften te voldoen.

Focus JAM²:

Geschikt voor zowel op- als afdalende trails, de JAM² biedt een keuze uit carbon of aluminium frames en is uitgerust met Bosch of Shimano e-drives. Met veerwegen van 150 tot 160 mm is deze fiets perfect voor rijders die op zoek zijn naar avontuur en prestaties.

Focus SAM²:

Deze fiets is ontworpen voor ruige trails en biedt 180/170 mm veerweg. De SAM² heeft een verstelbare stuurhoek en een robuust aluminium frame, waardoor hij bestand is tegen de zwaarste omstandigheden. De Bosch Performance Line CX e-drive zorgt voor krachtige ondersteuning op elke rit.

Focus JARIFA²:

De JARIFA² is perfect voor avonturen buiten de gebaande paden. Uitgerust met een 100 mm verende voorvork en 29″ wielen, biedt deze fiets stabiliteit en comfort op diverse terreinen. De optie om een bagagedrager, spatborden en een verlichtingssysteem te monteren, maakt hem veelzijdig en praktisch.

Focus AVENTURA²:

Een veelzijdige trekkingfiets met functies zoals een bagagedrager, spatborden en een verlichtingssysteem. De AVENTURA² is geschikt voor lange reizen en biedt comfort en functionaliteit, ongeacht de afstand.

Focus PLANET²:

Deze e-stadsfiets is ideaal voor dagelijks woon-werkverkeer. Met functies zoals Bosch ABS, geïntegreerde bagagedrager en spatborden, biedt de PLANET² zowel comfort als veiligheid voor stedelijke ritten.

Concurrenten van Focus

KTM, Trek, Giant, Specialized, Orbea, ….

Onze artikels over Focus

Focus geschiedenis

Focus Bikes begon zijn reis in 1993, toen Mike Kluge, na zijn succesvolle carrière in de cyclocross, het merk oprichtte. In samenwerking met Derby Cycle Werke bracht Focus in 1994 hun eerste serie mountainbikes uit, bestaande uit zes varianten. Het merk breidde zijn aanbod al snel uit met toerfietsen in 1995, gevolgd door racefietsen in 2003.

Het jaar 2006 markeerde de introductie van hun eerste carbon frames, een mijlpaal die hun toewijding aan innovatie bevestigde.

In 2008 breidde Focus zijn productlijn verder uit met tijdrit- en triatlonfietsen, ontwikkeld in samenwerking met Andreas Walser. Dit jaar zag ook de lancering van hun eerste e-bikes, die snel een sterke reputatie opbouwden in de markt.

Focus heeft door de jaren heen meerdere kampioenschappen gewonnen, waaronder Duitse en wereldkampioenschappen cyclocross, wat hun positie als toonaangevend merk in de fietswereld versterkte.

Tijdslijn van Focus

 • 1993: Oprichting van Focus Bikes door Mike Kluge.
 • 1994: Eerste productie van zes soorten mountainbikes.
 • 1995: Introductie van toerfietsen.
 • 2003: Start productie van racefietsen.
 • 2006: Lancering van de eerste carbon frames.
 • 2008: Introductie van tijdrit- en triatlonfietsen.
 • 2009: Internationale uitbreiding met dochterondernemingen in de VS en Italië.
 • 2010: Sponsoring van professionele wielerploegen.
 • 2016: Jeremy Powers wint zijn vierde Amerikaanse cyclocross-kampioenschap op een Focus fiets​
 • 2017: Focus Bikes blijft zijn aanwezigheid in de cyclocross versterken, met meerdere overwinningen op nationale en internationale kampioenschappen.
 • 2018: Lancering van de nieuwe generatie Focus e-MTB’s, inclusief de JAM² en SAM², met verbeterde Bosch motoren en grotere batterijcapaciteiten​ (Flow Mountain Bike)​.
 • 2019: Focus introduceert geavanceerde technologieën in hun racefietsen, zoals geoptimaliseerde aerodynamica en lichtgewicht carbon frames in de IZALCO MAX serie​ (GRAN FONDO Cycling Magazine)​.
 • 2020: Focus Bikes breidt zijn assortiment uit met de PARALANE serie, een endurance racefiets die comfort en prestaties combineert​ (GRAN FONDO Cycling Magazine)​.
 • 2021: Introductie van de nieuwste versie van de JAM² SL, een superlichte e-MTB met Fazua Ride 60 motor en 430 Wh batterij​ (Flow Mountain Bike)​.
 • 2022: Focus lanceert de vernieuwde THRON² serie, een veelzijdige e-MTB ontworpen voor bosritten en lichte trails, uitgerust met Bosch Performance Line CX motoren​ (Flow Mountain Bike)​.
 • 2023: Verdere uitbreiding van de e-MTB lijn met de introductie van de JARIFA², een avontuurlijke hardtail e-MTB met uitgebreide montagemogelijkheden voor accessoires​ (Flow Mountain Bike)​.
 • 2024: Lancering van de nieuwste IZALCO MAX G4, met verbeterde geometrie en comfort, gericht op prestatiegerichte rijders die snelheid en stabiliteit waarderen​ (GRAN FONDO Cycling Magazine)​.

Focus nieuws in 2024

ocus Bikes blijft in 2024 innoveren met de introductie van nieuwe modellen en technologieën. Het bedrijf heeft onlangs de nieuwe VAM² SL en JAM² SL e-MTB’s gelanceerd, die zijn ontworpen voor hoge prestaties en lichtgewicht gebruik. Daarnaast zet Focus Bikes zich in voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid door het gebruik van gerecyclede materialen in hun productielijnen te verhogen.

 

Focus contact en garantie

Focus Bikes biedt een uitgebreide garantie op hun fietsen, die verschilt per model en component. Over het algemeen biedt Focus een garantie van twee jaar op de frameconstructie en een jaar op elektrische componenten zoals de motor en batterij. Voor specifieke voorwaarden en details over de garantie kun je terecht op hun officiële website.

Contactinformatie: