Home Merken Santa Cruz

Santa Cruz

Door Slim Abid
santa Cruz elektrische fietsen merk info

Santa Cruz fietsen

 • Opgericht: 1993
 • Land: Verenigde Staten
 • Assortiment: High-performance mountainbikes, e-mountainbikes (Heckler, Bullit, Skitch)
 • Prijssegment: Hoge prijsklasse
 • Reputatie: Premium merk bekend om innovatieve ontwerpen en hoogwaardige materialen. Vooral gewaardeerd om de VPP-ophanging en carbon frames.
 • Uitstraling: Prestatiegericht, duurzaam en betrouwbaar, met een sterke nadruk op kwaliteit en innovatie.
 • Algemene kwaliteit: Zeer hoog, met een focus op vakmanschap en geavanceerde technologieën zoals de VPP-ophanging en carbon fiber constructie.
 • Levensduur: Hoog, met robuuste constructies en een levenslange garantie op frames en lagers.
 • Klantendienst: Uitstekend, met handassemblage van fietsen in de VS en een sterke focus op klanttevredenheid.
 • Dienst na verkoop: Uitstekend, met uitgebreide garanties en ondersteuning.

Wie of wat is Santa Cruz ?

Santa Cruz Bicycles is een prestigieus fietsmerk dat in 1993 werd opgericht in Santa Cruz, Californië, door Rich Novak, Mike Marquez en voormalig professioneel skateboarder Rob Roskopp. Het bedrijf begon klein, maar vestigde al snel zijn naam door innovatieve en hoogwaardige mountainbikes te produceren.

Santa Cruz staat bekend om zijn toewijding aan kwaliteit en prestaties, wat hen een reputatie heeft opgeleverd als een van de meest gerespecteerde en begeerde merken in de mountainbike-industrie. De fietsen worden met de hand geassembleerd in hun faciliteit in Santa Cruz.

Wat maakt Santa Cruz goed of uniek?

Wat Santa Cruz Bicycles bijzonder goed maakt, is hun gebruik van geavanceerde technologieën en hoogwaardige materialen. Een van de belangrijkste technologieën die hen onderscheidt, is het Virtual Pivot Point (VPP) ophangingssysteem. Dit systeem biedt meer ontwerpflexibiliteit en zorgt voor een efficiëntere en comfortabelere rit, zelfs op het meest ruige terrein.

Daarnaast staat Santa Cruz bekend om hun geavanceerde carbonvezelconstructies, die zowel licht als sterk zijn, en hun handgemaakte frames die een hoge duurzaamheid bieden​​. Een mogelijk nadeel van Santa Cruz fietsen is hun prijs. Ze bevinden zich in het hogere prijssegment.

De doelgroep van Santa Cruz Bicycles bestaat voornamelijk uit serieuze mountainbike-enthousiastelingen en professionele rijders die op zoek zijn naar de beste prestaties en duurzaamheid in hun fietsen. Dit omvat zowel competitieve racers als recreatieve rijders die bereid zijn te investeren in een fiets van hoge kwaliteit die hen jarenlang van dienst zal zijn.

Santa Cruz elektrische fietsen van 2024

Categorieën Fietsen en Modellen:

 • Trail Bikes: 5010, Tallboy
 • Enduro Bikes: Megatower, Hightower
 • Cross Country Bikes: Blur, Highball
 • Elektrische Fietsen: Heckler, Bullit, Skitch

Onze artikels over Santa Cruz

Santa Cruz geschiedenis

Santa Cruz Bicycles werd in 1993 opgericht in Santa Cruz, Californië, door Rich Novak, Mike Marquez en voormalig professioneel skateboarder Rob Roskopp. Het begon als een klein bedrijf in een garage, maar groeide al snel uit tot een toonaangevend merk in de mountainbike-industrie.

Het eerste model, de Tazmon, was een innovatieve full-suspension mountainbike die direct indruk maakte op de markt. Gedurende de jaren negentig en begin 2000 ontwikkelde Santa Cruz een reeks baanbrekende fietsen, waaronder de Blur, die hun gepatenteerde Virtual Pivot Point (VPP) ophangingssysteem introduceerde.

In 2015 werd Santa Cruz overgenomen door Pon Holdings, wat hen toegang gaf tot meer middelen en een breder distributienetwerk​​.

Tijdslijn van Santa Cruz

 • 1993: Oprichting van Santa Cruz Bicycles.
 • 1994: Introductie van de eerste full-suspension mountainbike, de Tazmon.
 • 1999: Lancering van het Chameleon hardtail-model.
 • 2002: Introductie van de Blur met het VPP-ophangingssysteem.
 • 2006: Uitbreiding van het assortiment met de Nomad, een all-mountain fiets.
 • 2013: Lancering van de Bronson, een zeer populair enduro-model.
 • 2015: Overname door Pon Holdings.
 • 2020: Introductie van de eerste e-bikes, de Heckler en Bullit.
 • 2023: Viering van 30 jaar innovatie en uitmuntendheid in de mountainbike-industrie.

Nieuws over Santa Cruz in 2024

In 2024 heeft Santa Cruz enkele belangrijke veranderingen en nieuwe productintroducties aangekondigd. Joe Graney, de CEO van Santa Cruz Bicycles, heeft aangekondigd dat hij zal aftreden om meer tijd met zijn familie door te brengen. Hij wordt opgevolgd door Folkert Lamsvelt, een ervaren medewerker van Pon Bike. Deze overgang markeert een nieuw hoofdstuk voor het bedrijf​.

Daarnaast heeft Santa Cruz de nieuwste versie van hun beroemde downhillfiets, de V10.8, geïntroduceerd. Deze nieuwe versie biedt verbeterde geometrie-instellingen en aanpassingsmogelijkheden, waardoor rijders de fiets nog beter kunnen afstemmen op hun rijstijl en terrein.

Santa Cruz contact en garantie

Santa Cruz Bicycles biedt een uitgebreide garantie die bijdraagt aan hun reputatie voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Voor frames en vaste voorvorken biedt Santa Cruz een levenslange garantie aan de oorspronkelijke geregistreerde eigenaar. Deze garantie dekt fabricage- en materiaalfouten en biedt de mogelijkheid tot reparatie of vervanging van het defecte frame of de vork. Het is belangrijk op te merken dat frames die vóór 1 mei 2015 zijn gekocht, onder een eerdere garantie van vijf jaar vallen​.

Daarnaast biedt Santa Cruz een levenslange garantie op hun pivotlagers voor de oorspronkelijke eigenaar van de fiets. Deze garantie dekt de vervanging van lagers, hoewel arbeidskosten voor vervanging niet onder de garantie vallen. Een ander uniek aspect van hun garantie is het “No-Fault Replacement” programma, waarbij vervangende frame-onderdelen tegen minimale kosten beschikbaar worden gesteld in het geval van een ongeluk of andere niet-garantie situaties gedurende de levensduur van de fiets​.

Santa Cruz contactinformatie

Voor klantenservice en ondersteuning kunnen klanten contact opnemen met Santa Cruz via verschillende kanalen. De belangrijkste contactinformatie is als volgt: